Koning opent nieuwe rechtbank in BredaSluiting jeugdzorginstelling LievenshoveStrafrechtadvocaten worden steeds belangrijkerDekker overweegt drastische hervorming rechtsbijstandBredanaars beschuldigd van afpersing, vrouwenhandel en filmen minderjarig meisjeMegazaak tegen gokmiljonairs gestartVerdachten in zaak Lou Herst onder voorwaarden vrijgelatenMinder jongeren in justitiële jeugdinrichtingOpname psychiatrisch ziekenhuis na brandstichtingOpa vrijgesproken van misbruik

Strafrecht

Heeft u een dagvaarding, een oproeping voor een TOM-zitting ontvangen of is aan u een strafbeschikking opgelegd? Het kan ook zo zijn dat u een uitnodiging ontvangen om op het politiebureau te komen voor het afleggen van een verklaring: aarzel niet en neem volledig vrijblijvend contact op met één van onze advocaten.

 

Aangehouden

Ophouden voor onderzoek

Als u bent aangehouden, dan heeft de politie het recht u gedurende een periode van zes uren op het politiebureau vast te houden. Houd u er rekening mee dat de uren tussen 00:00 uur en 09:00 uur niet meetellen en dat de zes uren ingaan nadat u (vlak na uw aanhouding) bent voorgeleid aan een zogeheten hulpofficier van justitie. De Hulpofficier zal u normaal gesproken iets vertellen over de procedure op het politiebureau en u ook inlichten over het recht om voor het eerste verhoor een piketadvocaat te spreken. U mag ook altijd een voorkeursadvocaat bellen. Geeft u één van onze advocaten op als voorkeursadvocaat, dan komt één van onze advocaten u bezoeken en daarvoor brengen wij in deze gevallen geen kosten in rekening.

Inverzekeringstelling

Als de politie niet binnen zes uren klaar is met het onderzoek, kunt u in verzekering worden gesteld. Dit is een bevel van de (hulp)officier van justitie op grond waarvan u een periode van drie dagen op het politiebureau kan worden vastgehouden. Als u in verzekering wordt gesteld en u nog niet eerder hebt gesproken met een advocaat, dan wordt er standaard een melding gedaan aan de dienstdoende piketadvocaat. Die komt u dan bezoeken. U mag ook ook een voorkeursadvocaat opgeven. Geeft u één van onze advocaten op als voorkeursadvocaat, dan komt één van onze advocaten u bezoeken dan brengen wij in deze gevallen geen kosten in rekening.

TOM-zitting

De officier van justitie kan bij lichtere strafbare feiten en in geval u meerderjarig bent besluiten dat u in aanmerking komt voor een Taakstrafzitting Openbaar Ministerie (TOM).

Tijdens deze zitting wordt aan u een voorstel gedaan om strafvervolging te voorkomen. Het voorstel wordt u tijdens een speciale zitting gedaan. Het is een speciale zitting, omdat hierbij geen rechter aanwezig is. Het voorstel kan bijvoorbeeld bestaan uit het aanbieden van een werkstraf, betaling van een geldboete of betaling van een schadevergoeding. Als u op dit aanbod ingaat, hoeft niet meer voor de rechter te verschijnen.

De straf wordt wel geregistreerd in de justitiële documentatie (strafblad). Het is daarom verstandig dat u zich tijdens de TOM-zitting door een advocaat laat bijstaan. U moet daarvoor wel actie ondernemen, omdat de advocaat niet automatisch van de zitting op de hoogte wordt gesteld.

Heeft u een oproep voor een TOM-zitting ontvangen en wenst u bijstand van een advocaat? Neemt u dan contact met ons op, wij begeleiden u graag verder.

Strafbeschikking

Het Openbaar Ministerie mag voor een aantal veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen, zonder tussenkomst van een rechter. Dit heet OM-afdoening. De straf die het Openbaar Ministerie oplegt, heet een strafbeschikking. Als u het niet eens bent met de strafbeschikking die aan is opgelegd, kunt u hiertegen bezwaar maken bij het Openbaar Ministerie. U gaat dan in verzet tegen de strafbeschikking.

In veel gevallen wordt de strafbeschikking, net als veroordeling door de rechter, opgenomen in de justitiële documentatie (strafblad). Het is daarom verstandig, indien u het niet eens bent met de aan u opgelegde strafbeschikkking, contact met ons op te nemen. Wij begeleiden u graag verder in het proces.

Blog

Nominatie voor beste vrouwelijke strafrechtadvocaat Noord-Brabant 2017

#Strafrecht

Met trots kunnen wij zeggen dat Nicola van Vliet wederom dit jaar door journalisten en strafrechtadvocaten samen met twee anderen vrouwelijke strafrechtadvocaten is genomineerd voor beste vrouwelijke strafrechtadvocaat van Noord-Brabant (2017).   Beste Advocaat van Noord-Brabant 2017 Lees meer

Meer blogposts