Verdachten in zaak Lou Herst onder voorwaarden vrijgelatenDerde zitting in de zaak Lou Herst achter gesloten deurenMinder jongeren in justitiĆ«le jeugdinrichtingAdvocaten: “Geen onderzoek naar rol Otto bij liquidatie Van der Linde”Opname psychiatrisch ziekenhuis na brandstichtingOpa vrijgesproken van misbruikMogelijk reconstructie in zaak Lou Herst

De kinderrechter in strafzaken

Tot het achttiende levensjaar ben je minderjarig. Dat betekent dat ouders tot hun kind het achttiende levensjaar heft bereikt verantwoordelijk zijn, ook als iets wordt gedaan wat niet mag. Vanaf 12 jaar kunnen jongeren met een rechter in aanraking komen.

Als jongeren van 12 tot 18 jaar een strafbaar feit plegen, vallen zij onder het jeugdstrafrecht en dan gelden speciale straffen en maatregelen. Niet alle zaken komen voor de kinderrechter. De politie kan minder ernstige vergrijpen, zoals winkeldiefstal en vernieling zelf afhandelen. Vaak gebeurt dat via Bureau Halt. De dader moet dan een aantal uren werken zonder daarmee geld te verdienen. Bovendien moet de jongere de schade vergoeden.

Bij zwaardere zaken komt de zaak bij de officier van justitie terecht. Die beslist of de minderjarige een boete krijgt of een taakstraf (werkstraf of leerstraf). De officier brengt ernstige zaken voor de kinderrechter. Deze zaken worden achter gesloten deuren behandeld. Bij ernstige feiten kan de kinderrechter een minderjarige dader veroordelen tot een gevangenisstraf in een speciale jeugdinrichting.

Blog

Nominatie voor beste vrouwelijke strafrechtadvocaat Noord-Brabant 2017

#Strafrecht

Met trots kunnen wij zeggen dat Nicola van Vliet wederom dit jaar door journalisten en strafrechtadvocaten samen met twee anderen vrouwelijke strafrechtadvocaten is genomineerd voor beste vrouwelijke strafrechtadvocaat van Noord-Brabant (2017).   Beste Advocaat van Noord-Brabant 2017 Lees meer

Meer blogposts